In Juni 2020 werd Leersum getroffen door een zeer zware valwind. De kerktuin van de Johanneskerk lag precies in de linie van deze valwind met als gevolg enorme schade aan groen en bijgebouwen. Deze tragische gebeurtenis was voor de Johanneskerk aanleiding om een herstelplan te maken voor de kerktuin. Daarnaast gaf dit ook de mogelijkheid om beleefbare natuurinclusievere tuin te maken.
Historie
De kerk betreft een bijzonder gebouw uit 1967, naar ontwerp van Architecten Steen en Tuinhof. Kenmerkend zijn de verschillende rechtlijnige, geometrische vormen en in elkaar geschoven bouwdelen met verschillende bouwhoogtes die samen toch één geheel vormen. Bijzondere elementen zijn de toren en het bijbehorende verticale raam in het centrum van de kerk. Hier is een bijzondere relatie met de buitenruimte, de kerktuin, dit is ook het geval bij de grote raampartij aan de westkant van de kerk. Het tuinontwerp sluit aan bij de ontwerpgedachte uit deze tijd en maakt gebruik van de historische kwaliteiten.
Natuurinclusief en Bijbels
De tuin levert een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit en waterconservering. Er worden zo veel mogelijk inheemse planten gebruikt, de planten zijn kenmerkend voor de Utrechtse Heuvelrug. De beplanting is onderscheidend in bloeikleur, seizoensbeleving, vruchtsoort en aantrekking op insecten en vogels. Bijbelse planten spelen een belangrijke rol in de tuin en zijn terug te vinden door het hele beplantingssortiment.
Het hemelwater van de kerk wordt van het riool afgekoppeld. Het water zal voortaan via het natuurlijke hoogteverloop weglopen door een kunstmatig dal in de tuin. Hierdoor ontstaat in de tuin een gradiënt van droog naar nat. Dit levert een extra interessant en divers milieu op voor planten en dieren die houden van een vochtige omgeving.
Verblijven en ontmoeten in de tuin
Een strakke geometrische padenstructuur, van waterdoorlatende halfverharding, verbindt via een ommetje kerk een aantal kleine verblijfsplekken. Deze structuur staat in contrast met de natuurlijke, robuuste beplanting. Deze plekken of kamers hebben elk een eigen functie of thema. Eén van de kamers is voor rust en stilte, een meer bij de keuken gelegen kamer is aan deze functie gekoppeld, de derde kamer dichterbij de hoofdentree staat in het teken van ontmoeting en samenkomen
Opdrachtgever Realisatie Jaar
Johanneskerk Leersum Koninklijke Ginkel Groep 2022